18 юни 2007

Устав на Факултетния студентски съвет

Уважаеми колеги, в момента Факултетният студентск съвет на Факултета по журналистика и масова комуникация няма свой правилник.
Публикуваният тук Проект за устав ще бъде разгледан на Общо събрани в началото на месец декември и след това трябва да бъде приет от СИС.
Надяваме се да станем един от малкото легитимни ФСС.


ПРОЕКТ за
У С Т А В
На Факултетния Студентски съвет
при Факултета по журналистика и масова комуникация
на Софийски университет "Св. Климент Охридски"



ГЛАВА ПЪРВА
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Факултетният студентски съвет защитава интересите на студентската общност във Факултета по Журналистика и масова комуникация (ФЖМК) пред всички институции и организации, пред обществото и други места. (завъртени са ал. 1 и ал. 2)
(1) Факултетният студентски съвет, наричан за краткост по-долу ФСС, е орган, който функционира въз основа на Закона за висшето образование, Правилника за устройството и дейността на СУ “Св. Климент Охридски”, Правилника за организацията и дейността на Студентския Съвет на СУ “Св. Климент Охридски” и настоящия Устав.
(2) ФСС работи за повишаване качеството на българското висше образование и модернизацията на българското общество, утвърждавайки методите на хуманизма и демократичните ценности при решаване на задачите си.
(3) ФСС осъществява дейността си във взаимодействието с държавната власт, стопански и неправителствени организации на национално и международно равнище и ръководството на СУ ”Св.Климент Охридски”, на основата на действащото българско законодателство и на Устава.
(4) ФСС няма да дискриминира, няма да насърчава и подтиква дискриминация на базата на: националност, философия, политически пристрастия, социално положение, физически и умствени недостатъци, религия, раса, възраст, пол, сексуална ориентация и полова самоопределеност. В съответствие с тази политика ФСС няма да ограничава свободата на никой в публични изяви, речи, събрания, изразяване на идеи.
(5) ФСС развива и обучава членовете си в дух на равенство и взаимно сътрудничество.
(6) ФСС се ръководи в дейността си от принципите на прозрачност, отвореност, креативност, отговорност, солидарност, проактивност и ориентираност към личността.
Чл. 2. Дейността на Факултетния студентски съвет се финансира от бюджета на Студентския Съвет на СУ “Св. Климент Охридски”, от Факултета по Журналистика и масова комуникация, от спонсори, неправителствени организации и други незабранени от законодателството на Република България начини. Средствата се използват за защита на интересите на студентите в учебната и социалната сфера, за провеждане на научна, творческа, културна, спортна и международна дейност. Допълнителни средства за бюджета на Факултетния студентски съвет могат да бъдат набирани посредством субсидии от международни програми, дарения, наследства, авторски права и прочие.
Чл. 3. ФСС при ФЖМК е част от структурата на Студентски съвет (СС) на СУ "Св. Климент Охридски" и осъществява дейността си в съответствие с правилника, целите, и политиката на СС. Факултетният студентски съвет защитава интересите на студентите и докторантите от ФЖМК пред Студентския Съвет и всички университетски структури.
Чл. 4. Факултетният студентски съвет при ФЖМК:
(1) формулира, изразява и осъществява ценностите, интересите и волята на студентите на ФЖМК и СУ;
(2) издига престижа на ФФ и СУ „Св.Климент Охридски”, включително й чрез средствата за масово осведомяване;
(3) утвърждава активното участие на студентите в институционалната политика и приоритети на СУ;
(5) подкрепя собственото мислене и морал на студентите;
(6) създава и управлява свои организационни и структурни звена;
(7) служи като Форум за изразяване и обмяна на идеи и мнения между студенти;
(8) работи за крайно увеличаване на ползите от висшето образование;
(9) извършва проучвания, анкети и изслушвания по въпроси, засягащи академични или студентски интереси;
(10) съдейства при организирането и създаването на научни специализирани студентски общности, научни групи и професионалния сдружения на студентите с идеална цел, публикуването на техни статии, доклади, научни съобщения и реферати, и провеждането на научни семинари и конференции. Специализираните студентски общности с деална цел се ползват с подкрепата на ФСС пред съответните институции;
(11) установява контакти между настоящи и завършили ФЖМК студенти.
(12) организира избора на свои представители в ръководните органи на Факултета и пред външни организации и институции.
(13) реализира обществено-полезни проекти и инициативи, научно-образователни и научно-приложни програми, форуми и други академични събрания по проблеми, свързани с висшето образование, както в рамките изключително на ФФ на СУ, така и в съучастие с други партньори.
(14) работи за усъвършенстване и модернизиране на управлението и дейността на СУ като център на образованието, науката и културата на България;
Чл. 5. Факултетният студентски съвет се състои от студенти и докторантите във ФЖМК
(1) Всички студенти и докторанти във Факултета имат право да участват в избирането на свои представители за попълване на ОС на ФЖМК от квотата на учащите. При упражняването на това право не се допускат ограничения или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
(2) Всеки студент или докторант в редовна форма на обучение има право да се кандидатира и да бъде избран за представител на студентите.

ГЛАВА ВТОРА
КОНСТИТУИРАНЕ

Чл. 6. Изборите за попълване на квотата на учащите в ОС на СС на СУ "Св. Климент Охридски" се провеждат паралелно или отделно от изборите за ФСС на ФЖМК. Първите трима кандидати, получили най-голям брой гласове, получават правото да представляват студентите в ОС на СС на СУ "Св. Климент Охридски".
(1) Всички студенти и докторанти във ФЖМК имат право да участват в избирането на свои представители за попълване на Общото събрание на ФСС. При упражняването на това право не се допускат ограничения или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
(2) Всеки студент редовно обучение или докторант има право да се кандидатира и да бъде избиран за представител на студентите или докторантите от ФЖМК.
(3) Членовете на Общото събрание на СУ “Св. Климент Охридски” от ФЖМК от квотата на учащите, са по право членове на ФСС, като техният мандат съвпада с мандата им в Общото събрание на Университета.
(4) Частичните изборите за ФСС се провеждат по приетия от ФСС Правилник за провеждане на частични избори за ФСС или по реда на този Устав на ФСС
Чл. 7. Изборите за ФСС се провеждат от Избирателна комисия (ИК). Тя се избира от състава на Общото събрание (ОС) на ФСС или оС на СС, в състав председател и двама членове. Членовете на избирателната комисия са задължени да напуснат ако съществува потенциален конфликт на интереси. ОС на ФСС или ОС на СС е краен арбитър на всички жалби и спорове.
(1) Избори за попълване на представителите на студентите и докторантите на ФЖМК се провеждат веднъж на две години. Мандатът на студентите и докторантите в Общото събрание на ФСС е две години и с право да бъдат избирани за още един мандат. (2) При предсрочно прекратяване на мандата на представител на студентите и докторантите на ФФ се провеждат нови избори по установения в Устава ред.
(3) Избирателната Комисия (ИК) насрочва избори в съответствие с Устава. Избори не се провеждат една седмица преди или по време на сесии, ваканции, официално обявени не учебни дни или в случай на едно свободно място.
(4) Избирателната комисия е отговорна за:
1. Разгласяването на предстоящите избори;
2. Изготвянето на формуляри за кандидатстване;
3. Провеждането на изборите и оповестяване на резултатите;
4. Разглежда текущи жалби и при некомпетентност се обръща към ОС;
5. Оповестяване за направените разходи пред ОС.
(5) Избирателната Комисия има правото да отхвърли кандидат, показал лошо поведение към ФСС.
(6) Бюджетът на Избирателната комисия се определя от ОС.
(7) Първото заседание на новото Общото събрание на ФСС се открива от предишния Председател на ФСС. Той представя отчет за дейността от предходния мандат и ръководи събранието до избирането на Председател на ФСС.
(8) Под председателството на бившия Председател могат да се проведат разисквания само по отчета за дейността на бившия ФСС и по избора за нов Председател на ФСС.
(9) В случай, че на първото заседание не бъдат избрани Председател, Заместник-председатели и Секретар, изборът се отлага за следващото заседание на ОС на ФСС.
Чл. 8. Изборите за ръководство на Факултетния студентски съвет се провеждат по следните процедури:
1. Всеки член на Общото събрание на ФСС може да издигне кандидатура за Председател.
2. Гласуването е тайно.
3. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на членовете на Факултетния студентски съвет по списъчен състав.
4. Ако при първото гласуване не се получи необходимото мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата кандидати, получили най-много гласове. За избран се счита кандидатът, получил повече от половината от действителните бюлетини.
5. Процедурата от т.2 до т.5 се прилага за избор на Заместник-председатели и Секретари и други ръководни органи посочени в Устава.

ГЛАВА ТРЕТА
ПРАВА И ЗЪДЛЖЕНИЯ
Чл. 10. Права на редовните членове на ФСС:
1. да участват в работата на Общото събрание на ФСС, ръководните органи и проектите, в които членуват;
2. да предлагат на ОС на ФСС изменения и допълнения на дневния ред;
3. да предлагат на ОС на ФСС изменения и допълнения в Устава;
4. да информират студентите на ФЖМК за инициативите и дейността на ФСС;
5. да участват лично в планирането и реализацията на дейността на ФСС;
6. да получават информация за дейността на ФСС;
7. да отправят въпроси и предложения до ръководните органи на ФСС и на СС;
8. да внасят пред ОС предложения и проекти за развитие дейността на ФСС;
9. да се ползват с предимство пред други организации и лица, нечленуващи във ФСС и да получават съдействие при организирането на тематични мероприятия, съобразени със задачите на ФСС за постигане на неговата цел;
10. да избират и да бъдат избирани във всички негови органи, съобразно Устава на ФСС;
11. да участват в разработването, обсъждането и приемането на всички решения и документи на ФСС;
12. да изразяват несъгласието си с дейността на ръководството на ФСС, като отправят питания и заявления към същото и да получават отговор в срок от една седмица;
13. да правят предложения и препоръки пред Общото събрание и да следят за реализацията им;
14. да създават свои проекти и да кандидатстват за одобрение от ОС на ФСС;
15. да предлагат вот на недоверие към някой от ръководството на ФСС с подписите на 1/3 от редовните членове на ОС.
Чл. 11. Задължения на редовните членовете на ФСС:
1. да работят за постигане на програмните цели и задачи на ФСС;
2. да не използват членството във ФСС за лични цели и такива, противоречащи на Устава на ФСС и законите на страната;
3. да спазват Устава и задължителните решения на ръководните органи на ФСС;
4. да не компрометират ФСС чрез своето обществено поведение;
5. да на извършват политическа, партийна или религиозна дейност в ФСС и от негово име.
Чл. 12. Права на почетните членове и партньорите на ФСС:
1. да получават информация за дейността на ФСС;
2. да участват в реализацията на проектите на ФСС, както и във форуми, организирани от него;
3. почетните членове и партньорите не могат да участват в управителните органи на ФСС;
4. консултират ръководните органи на ФСС при покана от тяхна страна.
Чл. 13. Задължения на почетните членове и партньорите на ФСС:
1. да не работят срещу програмните цели и задачи на ФСС;
2. да спазват Устава и задължителните решения на ръководните органи на ФСС;
3. да не компрометират ФСС чрез своето обществено поведение.
ГЛАВА ЧЕТВЪРТА
УСТРОЙСТВО
Чл. 14. (1) Органите на управление на ФСС са:
1. Общо събрание (ОС);
2. Координационен съвет (КС);
3. Председател на ФСС;
4. Заместник – предесдател по човешките ресурси;
5. Заместник - председател по проектната дейност;
6. Секретариат.
(2) ОС, Председателят, Зам.-председателите и Секретарите на ФСС имат мандат две години. Той не се прекъсва с провеждането на частични избори. Мандатът на допълнително избраните при частични избори членове на колективен орган, както и на едноличните органи, изтича с мандата на съответния орган.
(3) Мандатът на Председателя, Зам.-председателите и Секретарите на ФСС съвпада с мандата на Общото събрание, което го е избрало. След изтичане на мандата на Председателя, той изпълнява своите функции до провеждането на нов избор за Председател.
(4) Мандатът на член на Координационния съвет изтича при изпълнението или прекратяване на ръководения от него проект.
ГЛАВА ПЕТА
РЪКОВОДСТВО
Чл. 15. (1) Ръководството на ФСС се състои от Председател, двама Заместник-председатели и Генерален секретар.
(2) Председателят на ФСС:
1. осъществява общото ръководство на ФСС;
2. председателства заседанията на Координационния съвет и Общото събрание;
3. организира изпълнението на решенията на Координационния съвет;
4. планира приоритети, цели, задачи за дейността на ФСС;
5. следи за прилагането и спазването на Устава;
6. управлява бюджета на ФСС, следи за изпълнението и прави предложения за изменението му;
7. решава въпроси относно управлението на ФСС извън компетентност на ОС и КС;
8. подпомага работата на координаторите на проекти;
9. координира текущата дейност на Заместник-председателите и координаторите на проекти;
10. представя официално ФСС пред обществеността, ръководството на ФФ и СУ, държавните институции, стопанските и неправителствените организации;
11. докладва на Координационния съвет за съществени обстоятелства, касаещи дейността на ФСС;
12. подписва решенията на ОС и КС на ФСС, както и договори и споразумения с различни организации и ръководството на ФФ и СУ;
13. при отсъствие на Председателя или при изрично упълномощаване от него, функциите му се осъществяват от определен от него Заместник-председател или от друг определен от председателя или ОС член на ФСС;
14. не може да бъде избиран за повече от два последователни мандата;
15. в края на мандата на ОС на ФСС назначава Избирателна комисия, която произвежда изборите за нов ФСС, като координира това с ОС на СС и председателя му при необходимост
Чл. 16. Заместник-председателят по човешките ресурси има следните функции:
1. подпомага Председателя в неговата дейност и го представлява в случаите, когато е упълномощен от него;
2. осигурява патньори на координаторите на проекти и подпомага дейността на последните;
3. предупреждава членове на ФСС, отсъстващи системно от мероприятията на ФСС и установява обстоятелствата за това;
4. предлага за отстраняване членове на ФСС при невъзможност те да изпълняват задълженията си в резултат на трайна нетрудоспособност, пребиваване в чужбина повече от два месеца, по тяхна молба, при системно неизпълнение на задълженията, лошо поведение или при семестриално завършване.
5. някои дейности неописани в този правилник, непротиворечащи на нормативните актове на СУ
Чл. 17. Заместник-председателят по проектната дейност има следните функции:
1. подпомага Председателя в неговата дейност и го представлява в случаите, когато е упълномощен от него;
2. представя официално ФСС пред обществеността, ръководството на ФЖМК и СУ, държавните институции, стопанските и неправителствените организации;
3. подписва договори и споразумения с различни организации със съгласието на Председателя на ФСС;
4. проучва и преговаря с потенциални партньори на ФСС
5. работи за подобряване комуникацията между ФСС и студентите от ФЖМК.
Чл. 18. (1) Прекратяване на правомощията на Председател или Зам.-председател на ФСС става:
1. по негова писмена молба до ОС;
2. установено от ОС грубо нарушаване на Устава от негова страна;
3. поради осъждане за умишлено престъпление от общ характер;
4. поради невъзможност за изпълнение на възложената работа в резултата на трайна нетрудоспособност или при пребиваване в чужбина в продължение на повече от два последователни месеца през учебната година;
5. по писмено искане на минимум една четвърт от членовете на ОС на ФСС. Искането се приема, когато за него са гласували повече от половината членове на ФСС по списъчен състав;
6. При прекратяване на студентските права.
7. Поради системно отсъствие от заседания на ФСС, изразяващо се в немотивирани четири последователни отсъствия.
(2) При доброволно оттегляне на Председателя той посочва един от членовете на ОС на ФСС, който да изпълнява функциите му.
(3) В случаите на предсрочно прекратяване на мандата на Председателя или Заместник-председател по чл. 18 ал. (1) т. 2 - 7, нов избор се провежда не по-късно от седмица след приемането на решението по предходната алинея. До провеждането на нови избори, правомощията на председателя се изпълняват от един, определен от ОС, член нн ОС на ФСС.
(4) Всеки Председател след края на своя мандат става почетен член на ФСС освен при прекратяване на правомощията му по чл. 18, ал. 1, т. 2-7.

ГЛАВА ШЕСТА
ОБЩО СЪБРАНИЕ
НА ФАКУЛТЕТНИЯ СТУДЕНТСКИ СЪВЕТ

Чл. 19. Общото събрание на Факултетния студентски съвет:
(1) приема решения, произтичащи от компетенциите му, и изготвя предложения, които Председателят на Факултетния студентски съвет внася за обсъждане във Факултетния съвет или други органи, имащи отношение към това решение.
(2) приема стратегия на ФСС и отменя решения на други органи, които противоречат на Устава и стратегията на ФСС
Чл. 20. Всеки член на Факултетния Студентски Съвет с встъпването си в длъжност получава индивидуален мандат, който е двегодишен.
Чл. 21. Мандатът се прекратява:
(1) по собствено желание;
(2) поради изтичане на срока на обучение;
(3) прекъсване на обучението;
(4) прекратяване на студентски права;
(5) изключване от ФСС, по правилата определени в Чл. 37 и Чл. 38.
Чл. 22. Общото събрание заседава не по-малко от два пъти по време на семестъра.
(1) Общото събрание се свиква на редовно заседание от неговия Председател.
(2) Общото събрание се свиква на извънредно заседание :
1. от Председателя по негова инициатива;
2. по писмено искане на повече от една четвърт от членовете на Общото събрание.
(3) Членовете на Общото събрание се уведомяват за свикването му не по-късно от три работни дни преди датата на заседанието.
Чл. 23. Заседанията на ОС са открити, освен ако не се реши друго.
Чл. 24. Председателят открива и води заседанието, ако на него присъстват повече от половината от членовете на Факултетния студентски съвет. В противен случай се насочва ново заседани сле дтридесет минути, за провеждането на което са необходими 30% от членовете на ФСС.
Чл. 25. По предложение на Председателя Общото събрание приема дневен ред.
Чл. 26. Гласуването е лично и явно, освен в случаите посочени в този правилник. Гласува се с “за”, “против” и “въздържал се”.
(1) Явното гласуване се извършва чрез вдигане на ръка или саморъчно подписване.
(2) По предложение на член на Факултетния студентски съвет, Общото събрание може да реши отделно гласуване да бъде тайно.
(3) Тайното гласуване се извършва с бюлетини и се провежда от избрани от ОС преброители.
Чл. 27. Резултатът от гласуването се обявява веднага от избраните от ОС преброители.
(1) Предложението се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината присъстващи членове на Факултетния студентски съвет, освен за случаите, когато е предвидено друго в този Устав.
(2) В случай на повторно равенство на гласовете Председателят преценява кое решение да се вземе.
Чл. 28. При съмнения относно истинността на гласуването, изразено от една пета от гласувалите, се извършва повторно гласуване, с паралелни преброители, резултатът от което е окончателен.
Чл. 29. Общото събрание:
1. организира избора на свои представители в ръководните органи на Факултета;
2. избира и освобождава Председателя на Факултетния студентски съвет и другите ръководни органи;
3. приема и изменя Устава за устройството и дейността на ФСС, с повече от половината от списъчния си състав;
4. определя числения състав на органите на ФСС и избира и освобождава ръководството им;
5. решава въпроси по предложение на Председателя, координаторите на проекти или на член на Общото събрание.
6. приема и изменя стратегията на ФСС.
7. има право да отменя решенията на други органи на ФСС, които са в противоречие на Устава и/или стратегията на ФСС.
Чл. 30. Решенията на ОС на ФСС се приемат с обикновено мнозинство, освен в случаите, когато е предвидено друго.
Чл. 31. Всеки член на ФСС може да използва ресурсите на ФСС за развитие на проекти, чиято цел е от интерес за студентите. Всеки член има право да използва целесъобразно и добросъвестно стаята на ФСС, като ключът се взима и връща на охраната на ФЖМК срещу подпис.

ГЛАВА СЕДМА
СЕКРЕТАРИАТ

Чл. 32. Секретариатът е помощен орган на Факултетния студентски съвет, спомагащ за нормалното функциониране на органите на Факултетния студентски съвет при изпълнение на предоставените им функции.
Чл. 33. Секретариатът включва длъжностите на:
1. Генерален Секретар на ФСС;
Изпълнителен Секретар на ФСС;
Преброители
Чл. 34. Длъжностите в Секретариата се избират съответно:
1. Генерален Секретар и Изпълнителен Секретар от Общото събрание измежду членовете му.;
2. преброители - от Общото събрание измежду членовете му на всяко заседание само в случай, че се иска тайно гласуване;
Чл. 35. (1) Генералният Секретар на ФСС:
1. спомага за нормалното функциониране на ФСС;
2. отговаря за разпространението на информация за дейността на ФСС във ФЖМК, включително и чрез страницата на ФСС в Интернет;
3. осигурява събирането, съхраняването и опазването на цялата документация на ФСС;
4. съхранява печата на ФСС и подпечатва всички документи.
(2) Изпълнителния Секретар на ФСС:
1. осигурява административното обслужване под контрола на Зам.-председателите;
2. подготвя ОС и КС на ФСС като разпространява необходимите материали и информацията за нормалното функциониране на работата на събранията;
3. изготвя и подписва протоколи заедно с председателстващия събранията;
Чл. 36. (1) За заседанията на ОС и КС се води протокол от Изпълнителния Секретар на ФСС. Изготвянето на протокола се извършва не по-късно от три дни след заседанието. Протоколът се подписва от председателствалия заседанието и Изпълнителния Секретар на ФСС, след което се предава за съхранение в архива на ФСС.
(2) Всеки член на ФСС има право, с писмено заявление до Председателя на ФСС, да поиска поправка в протокола не по-късно от пет дни след заседанието.
Чл. 37. (1) ФСС води следните книги:
1. Архив с входящата и изходящата документация на ФСС; 2. Протоколен класьор с решенията на Общото събрание; 3. Протоколен класьор с решенията на Координационния съвет; 4. Протоколен класьор с решенията на Председателя на ФСС.
(2) Протоколите от ОС се публикуват на сайта на ФСС в едноседмичен срок от датата на провеждане на ОС.
(3) Останалата документация е достояние само на редовните и почетни членове на ФСС.

ГЛАВА ОСМА
ЧЛЕНОВЕ НА ФАКУЛТЕТНИЯ СТУДЕНТСКИ СЪВЕТ

Чл. 38. Членове на Факултетния студентски съвет са представителите на студентите и докторантите учащи във ФЖМК.
Чл. 39. Всеки член на Факултетния студентски съвет има право:
1. да отправя въпроси и предложения до ръководните органи на ФСС и представителите на ФСС в други органи, както и до ръководните органи на ФЖМК и СУ, след като е координирал стъпките си с членовете на ФСС;
2. да бъде избиран за една от ръководните длъжности на Факултетния студентски съвет или други органи във ФЖМК;
3. да присъства и участва със съвещателен глас в работата на органите на Факултетния студентски съвет, в които не е член.
Чл. 40. Членовете на Факултетния студентски съвет са задължени да участват в работата на органа, в който са избрани.
Чл. 41. Членовете на Факултетния студентски съвет нямат право да извършват политическа, партийна или сектантско-религиозна дейност във ФСС, ФЖМК или от негово име.
Чл. 42. Мандатът на член на Факултетния студентски съвет се прекратява предсрочно:
(1) по негова молба, подписана от Председателя;
(2) при семестриално завършване;
(3) с тайно гласуване на ОС на ФСС, по предложение на Председателя или поне една пета от членовете на ФСС, като вносителя трябва да посочи една от следните причини:
1. нарушаване на нормативните актове, регламентиращи работата на ФСС;
2. системно неизпълнение на задълженията си, отразяващо се в отсъствие от четири поредни заседания на ОС на ФСС без уважителни причини. Тогава председателят или друг член може да предложи отстраняването на нарушителя
3. пребиваване в чужбина за повече от шест последователни месеца;
4. осъждане за умишлено престъпление от общ характер.
Чл. 43. Изборите за ФСС се провеждат паралелно с изборите за запълване на квотата на учащите в ОС на СС на СУ "Св. Климент Охридски" или отделно в зависимост от нуждите
Чл. 44. Всяка година се произвеждат частични избори при необходимост от допълване на състава.

ГЛАВА ДЕВЕТА
КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ
Чл. 45. (1) Координационният съвет е изпълнителен орган на ФСС. Той ръководи дейността на ФСС между заседанията на ОС. (2) Координационният съвет се състои от: Председателя и всички координатори на проекти на ФСС. Зам.-председателите на ФСС също участват в заседанията на КС с право глас. Броят на членовете на КС не е фиксиран. Целите му са идеални, а решенията му нямат юридическа стойност.
(3) Координационният съвет се свиква на редовни заседания от Председателя на ФСС не по-рядко от веднъж месечно.
(4) Решенията се взимат с обикновено мнозинство от всички членове при явно гласуване, освен ако не е предвидено друго в Устава.
(5) Заседанията на Координационния съвет са закрити.
(6) Заседанията на Координационния съвет се свикват и ръководят от Председателя. Той е длъжен да свика заседание на Координационния съвет при писмено искане на 1/3 от членовете му. Ако Председателят не свика заседание на Координационния съвет в едноседмичен срок, то може да се свика от всеки един от заинтересуваните членове на Координационния съвет. При отсъствието на Председателя заседанието се ръководи от определен от Координационния съвет негов член.
(7) Координационният съвет може да взема решение, ако на заседанието му присъстват повече от половината от неговите членове. (8) На заседанията на Координационния съвет се води протокол, който се подписва от Председателя или председателстващия заседанието и от Изпълнителния Секретар на ФСС.
Чл. 46. (1) Координационният съвет:
1. осигурява изпълнението на решенията на Общото събрание и дейността му не може да е насочена срещу утвърдената и приета политика на ФСС;
2. предлага на Общото събрание на ФСС изменения в настоящия Устав;
3. осъществява текущ контрол върху дейността на представителите на ФСС в други органи и при констатирани нарушения сезира ОС на ФСС и внася предложение за решение;
4. разглежда проекти за финансиране от бюджета на ФСС. При одобрение на проект следи за неговото изпълнение;
5. следи за изпълнението на бюджета на ФСС и прави предложения за изменението му;
6. разглежда кандидатури на студентски клубове, желаещи да бъдат партньори на ФСС;
7. взема решения по всички въпроси, които съгласно Устава не спадат в правомощията на друг орган.
(2). Общото събрание на ФСС може да делегира и други компетентности на КС, необходими за нормалната дейност на ФСС. (3). Решенията на КС подлежат на отмяна от ОС на ФСС при искане за преразглеждане от страна на минимум 1/5 от членовете на ФСС.
ГЛАВА ДЕСЕТА
ПАРТНЬОРИ
Чл. 47. (1) Партньори на ФСС са:
1. специализираните студентски общности - независими формации, обединяващи студентите с общи интереси;
2. стопански и неправителствени организации;
3. Отделни студенти, вземащи участие в реализирането на проекти на ФСС. Те нямат статута на членовете на ФСС, но се определят по решение на някои от ръководните органи на ФСС и ползват матераиалната база и ресурси след разрешение на членовете на ФСС
(2) Официалните партньори на ФСС:
1. са независими от ФСС;
2. не трябва да работят срещу репутацията на ФСС, ФЖМК и СУ „Св. Климент Охридски”;
3. не трябва да прокламират никакъв вид дискриминация, не могат да извършват религиозна и партийно-политическа дейност;
4. присъстват на официалната Интернет страница на ФСС, както и на някои специализирани информационни материали на ФСС.
(3) ФСС и неговите партньори:
1. участват съвместно при реализирането на проекти;
2. разменят медийни символи и провеждат публична комуникация;
3. организират редовни срещи на ръководствата си и съгласуват дейностите си в областите от взаимен интерес;
ГЛАВА ЕДИНАДЕСЕТА
ПОЧЕТНИ ЧЛЕНОВЕ
Чл. 48. (1) Почетни членове на ФСС на ФЖМК са посочените по чл. 18 (4).
(2) Почетни членове на ФСС могат да бъдат и бивши предсатавители на ФСС или студенти от Факултета, които са допринесли за добрия имидж на ФСС и/или които са участвали активно при реализирането на проекти на ФСС
(3) Почетните членове на ФСС по чл. 48 (2) се избират от ОС с обикновено мнозинство или при извънредни обстоятелства след заповед на някои от ръководните органи на ФСС
(4) Мандатът на почетните членове на ФСС изтича с прекратяването на студентските им права. Той може да бъде удължен допълнително след решение на ОС на ФСС, ако членовете му решат така. Почетният член не ползва обаче студентски привилегии, ако не е студент и може да съдейства само за дейността на членовете на ФСС и помощниците им.
ГЛАВА ДВАНАДЕСЕТА
ПРОЕКТИ
Чл. 49. (1) Основната дейност на ФСС се осъществява чрез проекти. Условият за тях са същите, като за проектите пред ОС и СИС на СС или има допълнителни разпоредби в този правилник
(2) Проектите на ФСС се финансират от:
1. Факултета по журналистика и масова комуникация;
2. Студентски съвет;
3. Приходи от национални и международни програми, дарения, спонсорство, наследства и авторски права и други.
(3) Утвърждаването на проект от ОС изисква изясняването на:
1. описанието на проекта;
2. целите и задачите на проекта, и предварителна оценка на ефекта, както и съгласуването им с приоритетите и стратегията на ФСС;
3. екипа на проекта – координатор и сътрудници;
4. графика на проекта, обвързан с конкретните дейности;
5. необходимите ресурси за осъществяването на проекта – хора, знания, информация, време и финансови средства.
(4) При утвърждаване от ОС на проекта и координатора му, последният става член на Координационния съвет на ФСС до окончателното изпълнение или прекратяване на проекта от Общото събрание с всички права и задължения по настоящия Устав.
(5) Координаторът на проект:
1. планира, организира и координира задачите на сътрудниците в проекта;
2. контролира реализацията, сроковете и наличността на ресурсите;
3. мотивира, съветва и обучава членовете на екипа в проекта;
4. контактува с останалите звена и сътрудници на ФСС и се отчита пред Председателя и КС в предвидените срокове;
5. води дневник на проекта, в който влиза цялата документация по него, а след завършването на проекта го предоставя за съхранение на Секретаря на ФСС;
6. носи персонална отговорност за реализацията на проекта.
(6) Реализацията на проекта протича по набелязания план-график. В случай на неоснователно забавяне на работата, при наличие на лично облагодетелстване или накърняване престижа на ФСС, проектът се спира, а координаторът му се изключва от КС.
(7) ФСС одобрява проекти, които допринасят за повишаване качеството на образованието; въздействат положително върху името на СУ „Св. Климент Охридски” и ФСС; които са иновативни и насочени към промяна на статуквото към по-добро; които развиват творческото мислене и уменията на участниците в проекта и засегнатите от него; които са отворени и прозрачни за повече участници.
(8) При завършване на работата по проекта, координаторът и екипът представят на ОС заключителен доклад за проекта. В доклада се оценява развитието на проекта, анализират се трудностите и решенията. ОС приема и оценява работата по проекта.
ГЛАВА ТРИНАДЕСЕТА
ОФИС
Чл. 50. (1) Факултетният студентски съвет на ФЖМК разполага с приемна в сградата на Факултета – стая 57.
(2) Достъпът до стаята се регламентира от настоящия Устав и от Правилника за вътрешния, aко е приет такъв.
(3) Достъп до ключа към стаята имат само редовните, почетни членове на ФСС или изрично посочени от КС лица.
(4) Дейността на членовете на ФСС в помещението се ограничава до работа по проекти на ФСС и отговаряне на въпроси на студенти, свързани с образованието във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски” и до ползване на наличните ресурси от членовете на ФСС или помощниците им.
(5) Членовете на ФСС:
1. не могат да преотстъпват ключа на лица, които не са част от ФСС без съгласието и знанието на колегите си;
2. не трябва да злоупотребяват и ползват неправомерно ресурсите в стаята;
3. не бива да ползват техниката в стаята за забавление или за лична изгода;
4. трябва да върнат ключа към стаята след като я напуснат на портиера.
(6) Приемното време на стаята варира в зависимост от ангажираността на членовете на ФСС с обучението във ФЖМК.
(7) Председателят на ФСС може да откаже достъп на членове на ФСС при немарливост или злоупотреба с ресурсите в стаята от тяхна страна без да се допитва изрично до декана или заместниците му, но при условие, че го уведоми в последствие.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Настоящият правилник може да бъде изменян по предложение на Председателя или една пета от ОС на ФСС. Предложението се счита за прието, ако за него гласуват повече от половината от списъчния състав на ФСС.
§ 2. По въпроси, неуредени с настоящия правилник, Председателят изготвя решения и наредби, които се приемат и утвърждават от ОС на ФСС.
§ 3. В случай, че Факултетният Съвет на ФЖМК, Академичният съвет на Университета или Контролният Съвет на Университета възрази срещу отделни разпоредби на настоящия Устав, противоречащи на законите или Правилника за устройството и дейността на Университета, същите не се прилагат до решаването на спора от Министъра на образованието и науката.
§ 4. Предложение за промяна на Устава се депозира от не по-малко от една пета от членовете на ФСС, като предложението се дава на Общо Събраниена ФСС и влиза за разглеждане на следващото редовно заседание на ОС на ФСС.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. Настоящият правилник се приема на основание чл. 72, ал. 2 от ЗВО.
§ 2. Докторантите, членове на ОС на ФСС, имат равни права с тези на студентите, включително право на глас по всички въпроси, коите се разрешават с гласуване. При всички изисквания за кворум или обособена част от ФСС, за предложения до ОС на ФСС или други органи на ФСС, броят на докторантите се изважда от общия брой на членовете на ОС на ФСС.
§ 3. Членовете на ФСС, заемащи изборни мандатни длъжности в структурата на ФСС или на Факултета или Университета, остават на заеманите до момента длъжности и довършват мандата си, според реда, установен преди настоящия Устав да влезе в сила.
§ 4. Настоящият правилник влиза в сила от момента на приемането му от Общото събрание на Факултетния студентски съвет.
§ 5. Настоящият правилник се подписва от Председателя и членовете на Факултетния студентски съвет.

Няма коментари: